Επικοινωνήστε: (+30) 210 9611 173 // hec@hec-agelidis.gr

Η ηλεκτρολογική ανακαίνιση των κτηρίων

Η ηλεκτρολογική ανακαίνιση των κτηρίων

Ο φέρων οργανισμός ενός κτηρίου μπορεί συνήθως να μην είναι ορατός, αλλά αποτελεί το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο, επειδή πάνω του βασίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα. Αν λοιπόν ο φέρων οργανισμός είναι η ραχοκοκαλιά του κτηρίου, τότε η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι το νευρικό του σύστημα!

Έχουμε την τάση πάντα να προσέχουμε, να συντηρούμε και να επισκευάζουμε τα στοιχεία εκείνα των κτηρίων μας τα οποία φαίνονται, ώστε αυτά να δείχνουν όμορφα, αλλά πολλές φορές παραμελούμε τα πιο σημαντικά!

Όταν ανακαινίζουμε ένα κτήριο ή έναν χώρο πρέπει να έχουμε καλά στο μυαλό μας ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του ακινήτου μας. Τίποτα δεν κρατά για πάντα, πόσο μάλλον το ηλεκτρολογικό μας δίκτυο που λειτουργεί συνεχώς και μας εξυπηρετεί καθημερινά. Ιδίως δε όταν παρεμβαίνουμε σε αυτό, το μεταβάλλουμε και το τροποποιούμε σύμφωνα και ανάλογα με τις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες μας. Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν και να ανακαινισθούν τα πάντα, από τον ηλεκτρολογικό πίνακα και τις πρίζες έως την καλωδίωση και τη γείωση.

Χρειαζόμαστε έναν έμπειρο και πιστοποιημένο τεχνίτη, έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ο οποίος αφού μελετήσει την κατάσταση του ακινήτου μας και ακούσει τις ανάγκες μας, θα συντάξει την ηλεκτρολογική μελέτη για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, ένας ειδικός μπορεί να μας προτείνει λύσεις που δεν είχαμε καν φανταστεί, γλιτώνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο από περιττό κόπο και έξοδα!

Από τις πρώτες και βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν για την ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης είναι η συντήρηση και η επιδιόρθωση των καλωδίων ή η αποξήλωσή και αντικατάσταση τους, καθώς και η εγκατάσταση νέων γραμμών ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις μας. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί η υφιστάμενη γείωση καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκής ή απουσιάζει εντελώς!

Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσει ο έλεγχος ή ακόμα και η αντικατάσταση, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, του ηλεκτρικού πίνακα, ιδιαίτερα σε παλιά κτήρια, ή τουλάχιστον η εγκατάσταση ρελέ διαρροής αν δεν υπάρχει. Ακόμα όμως και να υπάρχει ρελέ, η αντικατάσταση του με νέο προλαμβάνει προβλήματα και διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του.

Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή των παλιών διακοπτών και πριζών, καθώς και η προσθήκη νέων. Οι ανάγκες μας για ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνονται διαρκώς, ενώ παράλληλα μας είναι απαραίτητες πλέον πολλαπλές παροχές internet, τηλεφωνίας, τηλεόρασης, δίκτυα συναγερμού κλπ. Έτσι αυξάνονται και οι ανάγκες σε πρίζες και διακόπτες. Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, με τη πείρα και τη γνώση που διαθέτει, θα δημιουργήσει νέο δίκτυο πριζοδιακοπτών και θα ανακαινίσει το παλιό, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη εκπονήσει, καλύπτοντας έτσι κάθε ανάγκη σε κάθε χώρο του κτηρίου μας.

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η εγκατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών και των φωτιστικών στους χώρους του ακινήτου μας, σύμφωνα πάντα με την ηλεκτρολογική μελέτη, έτσι ώστε όλες οι καταναλώσεις να έχουν προϋπολογισθεί και κατανεμηθεί σωστά στο δίκτυο μας. Ιδιαίτερα ενεργοβόρες συσκευές, όπως ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας, πλυντήριο, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, φούρνος μικροκυμάτων κ.α. είναι απαραίτητο να έχουν μελετηθεί και να εγκατασταθούν από πεπειραμένο και πιστοποιημένο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Δεν πρέπει να παίζουμε με την ασφάλεια την ατομική μας, της οικογένειας μας και της περιουσίας μας!

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Με την ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής καλωδίωσης του κτηρίου μας επιτυγχάνουμε πρώτα απ’ όλα οικονομία, αφού τα νέα, καλής ποιότητας καλώδια, με επαρκή διατομή των χάλκινων αγωγών τους, διασφαλίζουν λιγότερες απώλειες στο δίκτυό μας. Τα παλιά, φθαρμένα και λεπτά καλώδια είναι σαν ένα τρύπιο λάστιχο ποτίσματος το οποίο περισσότερο νερό χάνει και λιγότερο αποδίδει εκεί που το χρειαζόμαστε!

Επιπλέον τα νέα καλώδια διατηρούν τις ηλεκτρονικές μας συσκευές ασφαλείς και διευκολύνουν την καθημερινότητα μας με την ταχύτατη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Γι’ αυτό, η αντικατάσταση των καλωδίων των ασθενών ρευμάτων (internet, τηλεφωνίας, τηλεόρασης, συναγερμού κλπ) με καλώδια νέας γενιάς θα βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοση των συσκευών μας. Θα δούμε την ταχύτητα του internet να εκτοξεύεται, τα παράσιτα σε τηλεφωνία και τηλεόραση να εξαλείφονται, καθώς και πολλές άλλες βελτιώσεις. Πέραν αυτού, μια σωστή εγκατάσταση δικτύου, μελετημένη από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη μας, θα αναβαθμίσει τον χώρο μας και αισθητικά και εργονομικά, ενώ θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κτήριο μας.  

Η αντικατάσταση κλασικών λαμπτήρων με λάμπες LED επιφέρει τεράστια βελτίωση στον φωτισμό του κτηρίου μας και βεβαίως απίστευτη οικονομία! Οι λαμπτήρες LED παράγουν έντονο και καλής ποιότητας φωτισμό με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος από τους κλασικούς λαμπτήρες. Η διάρκεια ζωής τους είναι πολλαπλάσια,  ενώ η τιμή των φωτιστικών LED έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα υπάρχει τεράστια ποικιλία σχεδίων που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα.

Η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων συστημάτων ασφαλείας για προστασία από υπερτάσεις αλλά και από ηλεκτροπληξία δεν είναι κάτι που επιδέχεται συζήτησης. Πέραν αυτού, από την εγκατάσταση του αρχικού ηλεκτρολογικού μας δικτύου και μέχρι την στιγμή της ανακαίνισης, πολλές φορές έχουν προστεθεί γραμμές για να καλύψουν ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία. Πολλές από αυτές τις γραμμές έχουν ελλειπή ή και καθόλου γείωση. Η σωστή γείωση της εγκατάστασης μας είναι απαραίτητη. Είναι η δικλείδα ασφαλείας  που μπορεί να μας προστατεύσει και να σώσει ζωές. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν πρέπει να παίζουμε με την ασφάλεια την ατομική μας, της οικογένειας μας και της περιουσίας μας!

Τέλος, η αναβάθμιση του ηλεκτρικού μας πίνακα είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε πάντα σοβαρά. Ο ηλεκτρικός πίνακας είναι η καρδιά της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης. Πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένος και καλωδιωμένος, σύμμορφος προς όλους του κανόνες ασφαλείας, με κατάλληλο βαθμό στεγανότητας, επαρκείς διαστάσεις και ραγοϋλικό υψηλής ποιότητας.
Οι μπάρες πρέπει να είναι κατασκευασμένες από χαλκό επαρκούς ορθογωνικής διατομής και κατάλληλα τοποθετημένες σύμφωνα με την ηλεκτρολογική μελέτη, έτσι ώστε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος να αντέχουν στα προκαθορισμένα όρια των διεθνών κανονισμών.
Η συνδεσμολογία του πίνακα πρέπει να γίνεται με την τοποθέτηση κατάλληλων καλωδίων και ακροδεκτών έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη και ασφαλής σύνδεση του ηλεκτρολογικού υλικού, ενώ για τους αυτοματισμούς η καλωδίωση πρέπει να καταλήγει σε κλέμες κατάλληλης διατομής πάνω σε ράγα DIN.
Ένας ηλεκτρικός πίνακας κατασκευασμένος από εξειδικευμένη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολογικών πινάκων, όχι μόνο μας επιστρέφει το κόστος του στο πολλαπλάσιο (μεγάλος λόγος value for money) αλλά και διασφαλίζει το σύνολο της επένδυσης μας!

Ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση του ακινήτου μας,  χρήσιμο είναι να εκδοθεί πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, το οποίο και θα πιστοποιεί την ορθή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτηρίου μας. Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο για την διασύνδεση του ακινήτου μας με τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περίπτωση ηλεκτροδότησης νέου ακινήτου ή και μίσθωσης του στη συνέχεια.

Scroll to Top