Επικοινωνήστε: (+30) 210 9611 173 // hec@hec-agelidis.gr

Η πυρόσβεση στην ηλεκτρική βιομηχανία και όχι μόνο...

Η πυρόσβεση στην ηλεκτρική βιομηχανία και όχι μόνο...

Στις σύγχρονες ηλεκτρικές βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, η αποτελεσματική προστασία από τη φωτιά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την αποφυγή απώλειας περιουσίας και την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων.

Πέρα από το ανυπολόγιστο κόστος ανθρώπινης απώλειας, σε περίπτωση φωτιάς, το μεγάλου κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού, των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, καθώς και η απώλεια των αποθηκευμένων δεδομένων μπορεί να αποβεί ανεπανόρθωτη καταστροφή για κάθε επιχείρηση.

Σύνηθες αίτιο φωτιάς αποτελεί σε πρώτη φάση η υπερθέρμανση καλωδίων λόγω υπερφόρτισης, φθοράς λόγω πολυκαιρίας ή βραχυκυκλώματος. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά με φλόγα, που πέραν του ενδεχόμενου εξάπλωσης, ενέχει κινδύνους για το προσωπικό και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λόγω των τοξικών και διαβρωτικών προϊόντων που προκαλούνται από την καύση πλαστικών εξαρτημάτων, υλικών από PVC, καλωδίων και μονωτικών υλικών κλπ.

Το νερό, του οποίου η κατασβεστική του ικανότητα βασίζεται στην ιδιότητα του να απορροφά σημαντικά ποσά θερμότητας από την εστία φωτιάς οπότε και ατμοποιείται, ως κατασβεστικό μέσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο στις ακόλουθες περιπτώσεις(ενδεικτικά):

  • Κοντά σε δίκτυα, μηχανήματα ή εγκαταστάσεις με ηλεκτρική τάση (κίνδυνος ηλεκτροπληξίας)
  • Όταν στην εστία φωτιάς υπάρχουν πυρωμένα μέταλλα μεγάλης επιφάνειας
  • Όταν η εστία έχει θερμοκρασία πολύ μεγάλη (1.300o C και άνω)
  • Όταν εκτοξεύεται νερό σε υλικά που διογκώνονται πολύ ή συγκρατούν το νερό (βαμβάκι, καπνός κ. α) ανακύπτουν άλλοι κίνδυνοι όπως κατάρρευση οικημάτων
  • Στην κατάσβεση πυρωμένων ανθράκων γιατί παράγονται σημαντικές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου
  • Όταν ρίχνεται συμπαγής βολή νερού σε καιόμενα ή υπέρθερμα λάδια ή μαζούτ, απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί αναβρασμός και να εκσφενδονιστούν φλεγόμενες σταγόνες ή μικροποσότητες καιόενων υλικών σε αρκετή απόσταση (κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς)
  • Το νερό δεν σβήνει φωτιές φωσφόρου, θειαφιού, ναφθαλίνης, καμφοράς, εύφλεκτων κινηματογραφικών ταινιών και γενικά υλών που περιέχουν περίσσεια οξυγόνου (π.χ. υπεροξείδια). Επίσης όταν εκτοξεύεται με τη μορφή συμπαγούς βολής, δεν σβήνει αλλά αντίθετα επεκτείνει, φωτιές πετρελαιοειδών και υγρών που επιπλέουν στο νερό (είναι μικρότερου ειδικού βάρους από το νερό)

Επίσης:

  • Η χρησιμοποίηση CO2 δεν αποτελεί σωστή επιλογή για την κατάσβεση πυρκαγιών σε υλικά στη χημική σύσταση των οποίων περιέχεται επαρκές για την καύση τους οξυγόνο
  • Δεν είναι επίσης κατάλληλο για καιόμενα μέταλλα
  • Το CO2, αν και δεν είναι τοξικό, σε υψηλές συγκεντρώσεις που είναι αναγκαίες για την κατάσβεση πυρκαγιάς, είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους (κίνδυνος ασφυξίας)

Οι ξηρές ή χημικές σκόνες, οι αεραφροί κατάσβεσης AFFF και οι αλογονομένοι υδρογονάνθρακες (Halons), δίνουν και αυτά προβληματικές λύσεις.

Αποτελεσματική λύση αποτελούν τα συστήματα FirePro, τα οποία χρησιμοποιούν την τελευταίας γενεάς πατενταρισμένη στερεά ένωση FPC που είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων έρευνας και ανάπτυξης.

Με την ενεργοποίησή της, η στερεά ένωση FPC μετατρέπεται σε συμπυκνωμένο αερόλυμα καταστολής της φωτιάς, το οποίο επεκτείνεται ταχέως και αποτελεσματικά.
Το αερόλυμα εξαπλώνεται και κατανέμεται ομοιόμορφα στον προστατευόμενο κλειστό χώρο χρησιμοποιώντας την ορμή που αναπτύσσεται κατά τη διαδικασία μετατροπής.
Σε αντίθεση με τα αέρια μέσα, η ολική κατάκλυση επιτυγχάνεται χωρίς την αύξηση της πίεσης στον προστατευόμενο χώρο.
H φωτιά κατασβήνεται διακόπτοντας τις χημικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στη φλόγα, και όχι με την αποστέρηση οξυγόνου ή/και τη μείωση τής θερμοκρασίας, σύμφωνα με το παραδοσιακό τρίγωνο τής φωτιάς.

Τα προϊόντα FirePro έχουν τις παρακάτω ιδιότητες:

  • Κατασκευάζονται σύμφωνα με το πρότυπο διαχείρισης ISO: 14001
  • Φέρουν σήμανση EPA SNAP
  • Δεν περιέχουν χλωροφθοράνθρακες (CFC)
  • Δεν περιέχουν HFC
  • Δεν περιέχουν ODP
  • Είναι GWP-free
  • Σημαίνονται με την πράσινη ετικέτα

Τα προϊόντα FirePro είναι κατάλληλα για κατηγορίες φωτιάς Α, Β, C και F σύμφωνα με την ταξινόμηση EN2 και Α, Β και C σύμφωνα με την ταξινόμηση NFPA10.

Scroll to Top